Publisert
December 12, 2023

Banebrytende nullutslippsprosjekt i Lofoten

Av
Navn Navnesen

– Vi er stolte av å levere tanker som kan beskytte og stå støtt i det værharde klimaet ytterst i havgapet i Lofoten. Et godt og tett samarbeid er etablert, og vi ser gjerne frem til nye prosjekter sammen med Lofoten Biomarine, sier salgssjef Helge Kvamme i Brimer.

Styrker norsk fiskeriindustri

Dette prosjektet er den største leveransen for Brimer så langt innenfor markedsområdet fiskebearbeiding og industri.

– I mer enn et halvt århundre har vi gjort det til vårt oppdrag å beskytte og styrke livsviktig infrastruktur for marine og kommunale virksomheter. Det er naturlig for oss å være pådriver for både industriutvikling og bærekraft til nye tider, forteller Kvamme.

Daglig leder Jon Vestengen i Lofoten Biomarine deler entusiasmen for prosjektet. – Det ble tidlig klart for oss at Brimer, med sine korrosjonsfrie tanker med lang levetid, var en ideell samarbeidspart for tankleveransen på Værøy. At tankene fra Brimer er stabile i drift og krever minimalt med vedlikehold, gjør at vi kan konsentrere oss om vår kjernekompetanse som er å produsere proteiner av høy kvalitet til våre kunder, forteller Vestengen.

Godt samarbeid gjennom hele prosjektet

Vestengen er også fornøyd med det profesjonelle samarbeidet. – Kommunikasjon og samarbeid fra salg, prosjektering og gjennomføring har vært utmerket. Brimer har vært tilpasningsdyktige, og en god sparringspartner for oss underveis, understreker han.

Daglig leder Håvard Haanes i Brimer, er glad over å møte en fornøyd kunde. – Brimertanken er fleksibel og kan brukes i mange bransjer. Vi er stolte av at samarbeidet med Lofoten Biomarine styrker fiskerinæringen, og gjør det synlig for flere hva våre tanker kan brukes til, forteller Haanes.

Stort anlegg for store ambisjoner

Anlegget består av

  • fire tanker på 1 000 kubikkmeter hver til lagring av fiskeolje
  • åtte tanker på 3 200 kubikkmeter hver til lagring av kvernet og konservert fiskeavfall
  • fangdam som alle tankene er plassert i, for å redusere skade ved ulykker

Fabrikken på Værøy er designet for å håndtere store mengder råstoff årlig for å produsere fiskeprotein og fiskeolje. Det inkluderer test- og utviklingsproduksjon av tang og tare. Prosjektet etablerer den første klimanøytrale produksjonen av marine proteiner.

Komplett Brimer-leveranse

Tankene til Brimer er designet og prosjektert av egne ingeniører, produsert i elementer fra egne fabrikker, og levert til Værøy med egne lastebiler. Montering av tankene ble gjennomført av egne montører. Monteringen begynte i august 2022, og ble ferdigstilt i september 2023.  Som forsterkning rundt de største tankene har Brimer også utført betongarbeider.

– Det har vært krevende forhold gjennom vinteren, men montørene har holdt oppe moralen og levert på både tid og kvalitet. Det er vi stolte av, sier prosjektsjef i Brimer, Vidar Wåge Hansen.

Jon Vestengen (t.v.), Vidar Wåge Hansen (midten) og Elfried Koning (t.h.)
Navn Navnesen
Tittel