Åpenhetsloven

Åpenhetsloven - Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger Brimer AS
Organisering og driftsområder
Brimer AS er en av Europas ledende produsenter av korrosjonsfrie løsninger i komposittmaterialer, GRP, et materiale som bevarer – og varer. Våre ansatte er med hele veien fra design og styrkeberegning via produksjon, transport, montering, til ferdigstilling av komplette produkter ute hos kunden. Vi leverer også entrepriser til det kommunaltekniske markedet både til høydebasseng, vannbehandling og avløpsbehandling.
Brimer AS har fabrikk på Kvamsøy, og hovedkontor i Ulsteinvik. Til sammen har vi et sterkt og erfarent fagmiljø, som tar nye utfordringer og skaper løsninger for å beskytte, bevare og trygge verdier for kunden – og for samfunnet.
Selskapet er en teknologi- og produksjonsbedrift med kompetanse og aktivitet innenfor:
- Produksjon av komplette tanker, kar og basseng bygget i kompositt og andre materialer, og deler relatert til dette.
- Utstyr til akvakultur og Fiskebearbeiding/industri
- Prosessindustri
- Totalentreprenør vann og avløpsbehandling
- Prosjektledelse
- Service og vedlikehold
- Utvikling av konsept og produkter
Selskapet er inndelt i følgende organisatoriske områder: Produktutvikling, salg og marked, prosjekt, engineering, produksjon og montering, i tillegg til økonomi, HR og HSEQ. Avdelingslederne i verdikjeden rapporterer til CEO. CEO rapporterer til Styreleder. Styret består av styreleder og ett styremedlem.
Aktsomhetsvurdering
Gjennomføring av aktsomhetsvurderingen i Brimer AS er basert på OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv:

(6) Sørg for, eller samarbeid om gjenoppretting og erstatning der det er påkrevd.
Modellen har seks trinn som beskriver hvordan virksomheten jobber for mer ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis, og gir en helhetlig tilnærming til aktsomhetsvurdering som metode.
Retningslinjer og rutiner
Brimer AS sine etiske retningslinjer gjelder for alle medarbeidere, inkludert datterselskapene, og skal ligge til grunn for all yrkesutøvelse uavhengig av hvor man utøver sitt yrke. Brimer AS sine ansatte skal vise respekt for samspillet mellom teknologi/fagutøvelse og menneskelige verdier, og bidra til åpenhet om konsekvenser av teknologiske/faglige løsninger for samfunnet, miljø og enkeltindivid. En føre-var tilnærming søkes brukt i alt arbeid.
Ansatte i Brimer AS skal etterstrebe ærlighet, åpenhet og en korrekt og god opptreden mot ansatte, kunder, leverandører, konkurrenter, forretnings-forbindelser og myndigheter. Bedriften og ansatte skal påse at man ikke medvirker til brudd på menneskerettighetene, og er sitt samfunnsansvar bevisst.
Selskapet anerkjenner sitt ansvar for å fremme og overholde grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester.
Supplier Conduct Principles er etablert for å sikre trygge arbeidsforhold gjennom hele Brimer AS sin forsyningskjede, og sikre at arbeidere behandles med respekt og verdighet, upartisk og rettferdig, at forretningsdriften er miljømessig forsvarlig, og at virksomheten drives i samsvar med internasjonalt anerkjente prinsipper og relevante internasjonale konvensjoner (inkludert UN Global Compact, ILO-konvensjoner, OECDs retningslinjer for multinasjonale foretak, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og FN-konvensjoner om barns rettigheter). Brimer AS forventer at alle sine leverandører handler i samsvar med Supplier Conduct Principles, og innhenter skriftlig bekreftelse på dette.
Brimer AS gjennomfører årlig aktsomhetsvurdering av sin verdikjede for å kartlegge, forebygge, avbøte og redegjøre for faktiske og potensielle negative konsekvenser av sin egen virksomhet, leverandørkjede og sine forretningsforbindelsers virksomhet.
I aktsomhetsvurderingen vurderes følgende tema:
- Menneskerettigheter
- Korrupsjon
Brimer AS kartlegger sine leverandører og forretningsforbindelser, og foretar løpende vurderinger knyttet til risiko.
Resultat fra aktsomhetsvurderinger
Aktsomhetsvurderingen for 2024 ble gjennomført 24.02.2025.
Brimer har kartlagt 110 leverandører i Aktsomhetsvurderingen, hvorav 108 er lokalisert i Europa. Av de 108 leverandørene i Europa er 103 lokalisert i Norden. Resterende er i Afrika og Asia. Av leverandørene er det 12 leverandører som har sin produksjon utenfor Norge, hvorav tre av de har sin produksjon i land med høyere risiko for brudd på menneskerettigheter iht. "Human Rights Index" i henholdsvis Kina, Egypt, India og Tyrkia, og hvorav 4 av de har sin produksjon i land med høyere risiko korrupsjon iht. " Corruption Perceptions Index", i henholdsvis, Kina, Tyrkia, Egypt, Serbia og India. 98,2% av leverandørene Brimer AS handler med er lokalisert i Europa, hvorav 93,6% er i Norden, og kun 2,7% av leverandørene har produksjon i høyrisiko land. 52 av 110 hadde signert dokumentasjon iht. Brimer AS sine innkjøpsrutiner, noe som er et avvik på selskapets målsetting om dokumentasjonskrav på 100%. Avvikene på dokumentasjonskrav ble i de fleste tilfeller avdekket på enkeltinnkjøp relatert til prosjekt, mens faste leverandører oppfyller dokumentasjonskravene.
I vurderingen ble også kritiske leverandører gjennomgått, hvorav noen nye leverandører ble definert som kritisk og noen ble fjernet iht. dagens verdikjede. Totalt har Brimer AS identifisert 8 kritiske leverandører.
Brimer AS erkjenner at den største innflytelsen selskapet har for eventuell påvirkning er hos leverandører man har størst volum og omsetning hos. Kravene i innkjøpsprosessen er vurdert til at grensen for akstomshetsvurdering på 150 000 kr i omsetning, og da også for utsending av Supplier Conduct Principles, fortsatt er formålstjenlig da selskapet vurdere det dit hen at vi har størst mulighet for innflytelses på leverandører i denne kategorien. I tillegg er reiselivsaktører, store butikkjeder, bank og forsikring unntatt fra selskapets innkjøpskrav, da Brimer AS anser at dette er leverandører selskapet har liten påvirkning på grunnet selskapets størrelse, og som er ivaretatt av andre strenge regulativ. Innkjøp fra land med høyere risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold iht. "Human Rights Index" og " Corruption Perceptions Index" i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester skal likevel vurderes ekstraordinært uavhengig av bransje, spesielt nå som Brimer AS går inn i internasjonale markeder.
Basert på aktsomhetsvurderingen til selskapet er det avdekket at det er noe risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden. Det er identifisert at den største risikoen for potensiell negativ påvirkning knytter seg til leverandører med produksjon i land med høyere risiko for korrupsjon og brudd på menneskerettigheter iht. Human Rights Index, og " Corruption Perceptions Index".
Det er ikke avdekket noen kritikkverdige forhold på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden selskapet benytter, så langt Brimer AS har vurdert.
Iverksatte tiltak for å stanse eller begrense risiko
For å minimere eventuell negativ belastning, er Brimer AS tett på partnere, leverandører og kunder ved bedriftsbesøk og leverandørrevisjoner, og stiller krav til dokumentasjon om felles forpliktelse til å overholde grunnleggende menneskerettigheter, korrupsjon og andre arbeidsforhold. Brimer AS planlegger eksterne revisjoner på leverandører basert på kritikalitet, omsetning og geografisk tilhørighet ift. selskapslokasjon eller produksjon. Ekstern revisjonsplan for 2025 er etablert og planlagt, basert på resultatet av aktsomhetsvurderingen. Brimer AS er også medlem av næringsklyngen Norwegian Circular Materials Technology (NCMT) hvor det arbeides med utvikling av bærekraftige løsninger innen polymer og kompositt, herunder dokumentasjon og leverandørkjede.
Dersom dokumentasjon fra leverandørene ikke tilfredsstiller ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, vil det kunne medføre konsekvenser for kontraktsforholdet med Brimer AS. Brimer AS vil etterstrebe og påvirke leverandører som ikke leverer tilfredsstillende dokumentasjon, for å minimere risiko og reparere eventuelle brudd som er begått for å unngå videre negative konsekvenser. Det er iverksatt tiltak direkte mot leverandører som ikke har levert tilstrekkelig dokumentasjon i etterkant av Aktsomhetsvurderingen. I tillegg er rutinene for innhenting av dokumentasjon hos prosjektorganisasjonen presisert og skjerpet inn, uavhengig av om det er et engangsinnkjøp. Resultatet av dette vil bli tetter fulgt opp i 2025, hvor man etablerer jevnlig oppdatering av aktsomhetsvurderingen for å sikre forbedring av interne retningslinjer.
Last ned åpenhetsloven (PDF)